Dunpleister, dé spuitpleister voor nieuwbouw

Nieuwbouwwoningen worden vanuit de bouw tegenwoordig standaard opgeleverd met behangklare muren. Dit houdt in dat de muren al vrij vlak zijn. Vaak zijn wanden tijdens de bouwfase al voorzien van behangklaar stucwerk of een laag dunpleister, maar ook prefab beton, gibo of kalkzandsteen muren die zonder stuclaag al behangklaar zijn komen voor. Na oplevering zorgt dunpleister ervoor dat deze wanden volledig geschikt zijn voor het aanbrengen van latex of muurverf, traditioneel stucwerk is in deze fase compleet overbodig. WYS afbouw is uw geschikte partner tijdens en tevens na de bouwfase. Doordat wij werkzaam zijn voor grote aannemers evenals voor particulieren, profiteert u van onze brede kennis in beide ‘werelden’. Meer weten over dunpleister? Lees gerust verder!

Wat is dunpleister?

Dunpleister is een verspuitbare vorm glad stucen, vandaar de benaming spuitpleister. De spuitpleister is een kalkvrije, gebruiksklare dunne egalisatiepleister op basis van kunstharsdispersie. In de goede en kwalitatieve dunpleisters zijn standaard hoogwaardige hecht- en bindmiddelen verwerkt waardoor een primer of voorstrijkmiddel nutteloos is. Door de kunstharsdispersie in de spuitpleister is het product elastischer dan traditioneel stucwerk, waardoor het beter bestand is tegen krimpen en scheuren. Mede hierdoor is dunpleister een uitermate geschikte oplossing voor nieuwbouw stucen in tegenstelling tot het ‘ouderwetse’ traditionele stucwerk. 

Dunpleister in nieuwbouwwoningen

Dunpleister is zelfs ideaal voor nieuwbouw woningen, het is de maatstaf geworden. Dat komt omdat de wanden van nieuwbouwwoningen vandaag de dag vrij recht, vlak zonder enorme oneffenheden worden opgeleverd. Dit is een enorm verschil met vroeger, waarbij alles op de traditionele wijze gestuct moest worden voordat er überhaupt een simpel bouwbehang op aangebracht kon worden. Dik stucwerk van gips is dus totaal zinloos geworden. Dunpleister leent zich er perfect voor om de laatste vorm van oneffenheden uit te vlakken. Het aanbrengen van een dunpleister filmlaag is dan ook voldoende om de muren compleet glad te stucen. Men heeft vervolgens zelf de keus om het gladde dunpleisterwerk af te werken met een eindlaag zoals muurverf of renovlies behang. 

Dunpleister spuiten, wat zijn de voordelen?

Dunpleister spuiten wordt vaak toegepast in nieuwbouwwoningen vanwege de vele voordelen ten opzichte van traditioneel stucwerk. Deze relatief nieuwe, disruptieve stuc methode maakt gebruik van dunne lagen stucwerk, variërend van nul tot maximaal drie millimeter, die met behulp van een dunpleister machine op wanden en plafonds worden gespoten. Het is de meest eenvoudige, snelste en netste manier om muren glad en egaal te maken. De voordelen van dunpleister spuiten zijn talrijk, we sommen ze even voor je op.

Dunpleister aanbrengen

Dunpleister aanbrengen is in de kern niet moeilijk maar vereist wel enige kennis en behendigheid. Daarnaast werken professionele stukadoors net even netter en sneller. Uiteraard dankzij de jarenlange ervaring in combinatie met professionele dunpleistermachines en stukadoorsgereedschap. Toch is het voor de handige doe-het-zelver ook prima zelf aan te brengen. Volg bij zelf dunpleisteren de volgende stappen en creëer je eigen gladde dunpleister wand: 

Check op voorhand of op uitwendige hoeken stucprofielen zijn aangebracht. En breng deze profielen aan waar nodig. Meer over dunpleister hoekbeschermers in de alinea hieronder. Zorg ervoor dat de ondergrond schoon, vlak en droog is. Vul grote oneffenheden, sleuven of gaten van tevoren met een hecht- of gipsmortel. Plak kozijnen en trappen af als dat nodig is, zodat deze schoon blijven. Dunpleister is een dunne emulsie die zonder ervaring lastig te hanteren is, hierdoor zullen er geheid klodders vallen. Tevens komt er tijdens het spuiten spuitnevel vrij. Hierdoor is goed afplakken een must.

Spuit de dunpleister (ook wel spuitpleister genoemd) egaal op de wanden met een airless dunpleister machine. Dunpleister kan overigens ook handmatig worden aangebracht en verdeeld worden met behulp van een stucspaan. Na het spuiten (of handmatig aanbrengen) wordt het oppervlak direct glad getrokken met behulp van een spackmes. Wanneer de eerste laag droog is, dit is meestal binnen 24 uur, kan de tweede laag dunpleister aangebracht worden. Deze laag wordt op dezelfde manier aangebracht en glad gemaakt.  Na de tweede laag dunpleister heeft de wand enige tijd nodig om te drogen. Meestal is dit binnen 12 tot 24 uur.  Is de dunpleister volledig droog en uitgehard? Dan is het tijd om te schuren. Dit wordt gedaan met een langnek schuurmachine met stofzuiger. De stofzuiger zuigt direct het stof af. Schuren zou ook handmatig gedaan kunnen worden. Uiteraard neemt dit meer tijd in beslag en wordt het stof niet afgezogen.

Na het schuren wordt tape en ander afplakmateriaal verwijderd. In deze fase volgt nog een laatste check op oneffenheden. De controle wordt gedaan met behulp van strijklicht, gecreëerd door een led bouwlamp. Bij voorkeur een lamp met minimaal 10.000 lumen en met een lichtkleur tussen de 4000 en 5000 kelvin. 

Dunpleister hoekbeschermer

Hierboven refereerde we er al even aan, de dunpleister hoekbeschermer of het stucprofiel. Bij het aanbrengen van dunpleister wordt er gewerkt met hoekprofielen die tijdens de bouw zijn aangebracht. Er wordt dus tegen bestaande profielen aan gewerkt. Het kan in de nieuwbouw voorkomen dat deze stucprofielen niet standaard tijdens de bouwfase aangebracht zijn. Dit komt hoofdzakelijk voor bij uitwendige hoeken bij raamkanten, niet zozeer bij binnenwanden. Het is absoluut  aan te raden om dit vooraf te verifiëren bij de hoofdaannemer. 

Zo wordt er vaak gebruikt gemaakt van een dunpleister hoekbeschermer, een beschermend profiel wat ingezet wordt bij de afwerking van hoeken en randen bij het aanbrengen van dunpleister. Het wordt meestal gemaakt van verzinkt staal of aluminium. Het beschermt eveneens tegen krassen en stoten waardoor de levensduur van de verdere afwerking wordt verlengd. Hierdoor zien muren en plafonds er langer strak en goed uit. 

Het dunpleister hoekprofiel is standaard 3mm. De 3 mm heeft betrekking op de laagdikte die nodig is om de zijkanten van het profiel doen weg te werken. Deze delen zorgen voor de ‘verankering’ zodat het profiel blijft zitten waar het hoort. Het profiel is beschikbaar in verschillende lengtes, variërend van 200 tot 300 cm. Bij bouwmarkten vind je voornamelijk het 200cm profiel. De hoekbeschermer dient voorafgaand aan het dunpleisterwerk geplaatst te worden. Het wordt aangesmeerd met een hechtpleister zoals Knauf Roodband vermengd met een gipslijm als Calfix Rood. Vaak wordt het minimaal een dag van tevoren aangebracht. Door het dunne profiel is de droogtijd van het gips kort en kan er de volgende dag direct begonnen worden met dunpleisteren.

Welk merk dunpleisters zijn het meest geschikt?

Dunpleisters zijn er in diverse types van verschillende merken. De dunpleisters van de grote merken zoals Gyproc of Knauf dunpleister zijn over het algemeen de pleisters die het meest door de professionals gebruikt worden. Dit wil overigens niet zeggen dat andere stucpasta’s per definitie van minder kwaliteit zijn. Uiteindelijk doen ze allemaal in de hoofdlijnen hetzelfde, het egaliseren en het glad maken van muren. Toch waarderen de echte vakmensen knauf dunpleister vanwege de hoge kwaliteit en de soepele, efficiënte verwerking. Kwalitatieve dunpleisters zijn verkrijgbaar in de specialistische stukadoorsgroothandels en bij de betere bouwmarkten. 

Wat is het verschil tussen dunpleister of stuc?

Qua eindresultaat verschilt dunpleisteren niet veel van stucen. Het grootste verschil zit hem in de arbeidsintensiviteit. Dunpleisteren kost veel minder tijd dan stucen. Stucen is behoorlijk tijdrovend en zorgt voor een zware lichamelijke belasting. Ook de laagdikte is anders. Dunpleister wordt machinaal gespoten. De laagdikte die wordt aangebracht bij dunpleister is 0 tot 2 millimeter. Normaal traditioneel stucwerk wat machinaal of handmatig wordt aangebracht heeft een dikte tussen de 3 en 10 millimeter. Kort gezegd, het machinaal spuiten van dunpleister heeft veel voordelen in vergelijking met traditioneel stucen. Het is sneller verwerkbaar en heeft een korte droogtijd van 24 uur en lagere kosten per vierkante meter. In nieuwbouwwoningen worden wanden vlak en recht opgeleverd, waardoor het gebruik van dunpleister bij nieuwbouwwoningen een logische keuze is. Dit disruptieve product zal de traditionele gladde stuc binnen afzienbare tijd compleet verdringen uit de nieuwbouw.

Zie je het verschil tussen dunpleister en stuc?

Nee, er is geen verschil te zien tussen dunpleister en stucwerk. Daarentegen is het wel belangrijk dat de werkzaamheden worden uitgevoerd door een echte dunpleister specialist. Wanneer de dunpleister stukadoor alle handelingen correct heeft uitgevoerd is het verschil zelfs door een professional op het gebied van stucwerk niet te zien. Het enige wat op zou kunnen vallen is de kleur. Afhankelijk van het type dunpleister wat gebruikt is kan het voorkomen dat de kleur na het drogen van dunpleister een stuk witter is dan traditioneel stucwerk. Na de eindlaag als muurverf of renovlies behang is het verschil tussen dunpleister of stucwerk helemaal niet meer zichtbaar. 

Voorbereiding stucen

Om ervoor te zorgen dat het eindresultaat van de dunpleister wand net zo is als het traditionele stucwerk is het wel ontzettend belangrijk dat de stukadoor de juiste voorbereidingen treft. Een goede voorbereiding voor het nieuwbouw stucen, oftewel het dunpleisteren, houdt bijvoorbeeld in het plaatsen en afsmeren van stucgaas op scheurkritieke delen zoals V-naden op het plafond, kunststof gibo strippen of PUR randen. Indien het stucgaas goed en dekkend is afgesmeerd zijn er nog twee lagen dunpleister nodig om oneffenheden en ruwe stukken uit te kunnen vlakken en glad te maken. 

Stucwerk schuren

Na het drogen dient het stucwerk op wanden en/of plafonds opgeschuurd te worden met schuurpapier met een fijne korrel. Met een excentrische langnek schuurmachine betreft dit een korrel van 220. Kleine oneffenheden in hoekjes of rondom stopcontacten worden handmatig geschuurd met een schuurblokje. Hiervoor wordt een iets fijner schuurpapier gebruikt, korrel 320 is hier gebruikelijk voor. Is het stucwerk schuren klaar? Dan zien de dunpleister wanden er zelfs netter uit dan sausklare wanden en plafonds van traditioneel stucwerk. 

Dunpleister of renovlies?

Kan ik het beste kiezen voor dunpleister of renovlies? Dit is een veelgestelde vraag bij mensen die de wanden van een nieuwbouwwoning strak afgewerkt willen hebben. Waar veel mensen zich niet van bewust zijn is dat de meeste behangklare wanden in de nieuwbouw niet direct geschikt zijn voor een renovlies behanger. Renovlies is een dermate dun product dat elke vorm van oneffenheid naderhand zichtbaar wordt indien de ondergrond niet van tevoren volledig geprepareerd wordt. Het komt ook steeds vaker voor dat wij worden ingeschakeld om op zeer korte termijn wanden te dunpleisteren die door een behanger zijn afgekeurd. Het gebeurt dus steeds vaker dat dunpleister en renovlies met elkaar gecombineerd worden. Een consequentie daarvan is uiteraard dat er ook voor beide afwerkingen betaald wordt terwijl wanden enkel dunpleisteren eigenlijk al voldoende is om ze klaar te maken voor een eindlaag als latex of muurverf.

Dunpleister vs renovlies

Een groot voordeel van renovlies is, dat het een snelle en eenvoudige manier is om nieuwbouw wanden glad af te werken. Dit sausklaar maken voordeel heeft dunpleister echter net zo goed. Een ander veelgehoord voordeel van renovlies heeft betrekking op het voorkomen van scheuren. Scheurvorming treedt voornamelijk op bij plekken die op voorhand bekend zijn. Deze scheurkritieke plekken worden voor het dunpleisteren om deze reden altijd voorzien van stucgaas voordat er überhaupt gestart wordt door de stukadoor met dunpleisteren. Stucgaas wordt voor 100% gemaakt van polyester glasvezel. Wist je dat polyester glasvezel ook een bestanddeel van renovlies is? 

Wordt het nou renovlies of dunpleister?

Goede vraag, een vraag die mensen vooral zelf moeten beantwoorden. Een voldongen feit is dat dunpleister een op zichzelf staand product is, wat tevens ook een belangrijke rol als onderlaag van renovlies kan dienen. Renovlies is op zijn beurt altijd afhankelijk van zijn of haar ondergrond. En de keuze voor renovlies maken uitsluitend op scheur voorkomende motieven is op zijn minst dubieus te noemen. Het is een vast gegeven dat geen enkele wandafwerking scheurvorming kan voorkomen. Als een woning zich echt gaat zetten zal niets of niemand hem tegen kunnen houden. Daarentegen is glad stucwerk of beter gezegd dunpleister altijd beter te repareren mocht er een scheur optreden. 

De keuze tussen renovlies of stucen (dunpleister) hangt dus met name af van de persoonlijke voorkeur van mensen en hoe kritisch je bent in de afwerking. Kies je voor enkel renovlies dan kies je (bewust of onbewust) voor een minder strakke afwerking. De keuze voor dunpleister zal zich in de meeste gevallen uiten in een ultra strak en glad eindresultaat, mits er wordt gekozen voor een echte specialist uiteraard. Bij WYS afbouw ben je als zakelijke of particuliere klant aan het juiste adres. Wij werken met gemak hele appartementencomplexen af maar draaien onze hand ook niet om voor één afzonderlijke woning.

Dunpleister kosten

Dunpleister nieuwbouw kosten kunnen erg uiteen lopen. Het is moeilijk om de precieze kosten van dunpleister voor een project aan te geven. Dit komt omdat er verschillende factoren meespelen zoals bijvoorbeeld de grootte van het oppervlak, wat de wensen zijn qua afwerking en de arbeidskosten. Goed om te weten is dat bij dunpleisterwerk wordt gerekend met een vierkante meterprijs die behoorlijk verschilt met de meterprijs van traditioneel stucwerk van gips. 

Dunpleister prijs per m2

De prijs van dunpleister per m2 hangt zoals gezegd af van verschillende factoren zoals de uitgevoerde voorbereidingen, de kwaliteit die geleverd moet worden en het totaal aantal afgenomen m2. Deze factoren laten de dunpleister prijs per m2 variëren. Waar de ene stuntpartij €10,- per vierkante meter rekent werken de premium partijen nooit onder de €12,- á €13,- per vierkante meter exclusief btw. 

Voor een gerichte maar reële prijs voor jouw dunpleister project werkt onze online tool doorlopen het allerbeste en het snelste. Heb je nog twijfels en weet je niet zeker of dunpleister voor jou de beste aanpak is? Wellicht is het dan fijn om contact met ons op te nemen zodat we meer uit kunnen leggen over dunpleisteren in nieuwbouwprojecten.